Smak Jesieni
czyli Tarta dyniowa z pianką cytrynową
Ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 0,5 kostki tłuszczu
- 0,5 szklaki cukru
- 3 żółtka
- 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody
Dodać żółtka i proszek do pieczenia cały czas miksując masę. Postarać się, aby masa była gładka, bez grudek i następnie dodać szklankę mąki i miksować. Powinna wyjść gęsta masa.
Resztę mąki wysypać na blat i dodać do niej masę, ciasto dobrze zagnieść i uformować kulę. Ciasto schować do lodówki na ok 20 min.
Nadzienie :
- 300 g dyni
- 1 limonki
- laska cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu w prożku
Gotować tak długo aż będzie miękka. Odcedzić i poczekać aż ostygnie, a następnie wrzucić dynie do blendera i zetrzeć na gładką masę. Dodać sok z limonki, cukier, cukier puder i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać.
Pianka cytrynowa
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- skórka z jednej cytryny
Blaszkę wyłożyć ciastem i podpiec je w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach .
Następnie na ciasto wylać nadzienie i piec ok 25 min w tej samej temperaturze.
Na koniec ułożyć pianę i zapiec w 200 stopniach ale jeżeli jest to możliwe to samą górę przez 10-15 min.
no nieźle kobieto, ale ty się rozpędziłaś z tym gotowaniem, same pyszności. Z chęcią spróbowałabym ten placek dyniowy, bo do dyni się jakoś nie mogę przekonać.
OdpowiedzUsuń