niedziela, 6 września 2015

Czekoladowa rozpusta 




Ciasto :


  • 125 g kakao
  • 300g mąki
  • 425g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 350 ml maślanki
  • 350 ml gorącej wody
  • 180 ml oleju 
  1. Wymieszać składniki suche, a następnie dodać do nic mokre.
  2. Wszystko dokładnie wymieszać, aby ciasto było bez grudek. 
  3. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok 30 min. 
  4. Jeżeli ciasto jest już dobrze upieczone,odłożyć je na bok aby dobrze ostygło. 

Krem : 


  • 400 g gorzkiej czekolady 
  • 100g cukru pudru
  • 350g masła 
  • 400g twarogu 
  1. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zostawić aby przestygła. 
  2. Masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem.
  3. Do masła dodajemy ser i dobrze miksujemy. 
  4. Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy całość.  
Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy każdą warstwę kremem.


Jeżeli dla kogoś taki tort jest za słodki może dodać do środka maliny lub inne owoce jakie lubi. Ja swój ozdobiłam jeszcze borówkami na samej górze.



Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz