Czekoladowa rozpusta
Ciasto :
- 125 g kakao
- 300g mąki
- 425g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 350 ml maślanki
- 350 ml gorącej wody
- 180 ml oleju
- Wymieszać składniki suche, a następnie dodać do nic mokre.
- Wszystko dokładnie wymieszać, aby ciasto było bez grudek.
- Ciasto piec w 180 stopniach przez ok 30 min.
- Jeżeli ciasto jest już dobrze upieczone,odłożyć je na bok aby dobrze ostygło.
Krem :
- 400 g gorzkiej czekolady
- 100g cukru pudru
- 350g masła
- 400g twarogu
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i zostawić aby przestygła.
- Masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem.
- Do masła dodajemy ser i dobrze miksujemy.
- Na koniec wlewamy roztopioną czekoladę i mieszamy całość.
Jeżeli dla kogoś taki tort jest za słodki może dodać do środka maliny lub inne owoce jakie lubi. Ja swój ozdobiłam jeszcze borówkami na samej górze.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz