niedziela, 27 września 2015

Smak Jesieni

czyli Tarta dyniowa z pianką cytrynową




Ciasto :


  • 2 szklanki mąki 
  • 0,5 kostki tłuszczu 
  • 0,5 szklaki cukru 
  • 3 żółtka 
  • 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szklanka wody 
Utrzeć tłuszcz z cukrem na gładką masę


Dodać żółtka i proszek do pieczenia cały czas miksując masę.  Postarać się, aby masa była gładka, bez grudek i następnie dodać szklankę mąki i miksować. Powinna wyjść gęsta masa.



Resztę mąki wysypać na blat i dodać do niej masę, ciasto dobrze zagnieść i uformować kulę. Ciasto schować do lodówki na ok 20 min.



Nadzienie :


  • 300 g dyni 
  • 1 limonki 
  • laska cynamonu 
  • 1 szklanka cukru 
  • 6 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki cynamonu w prożku  
Dynie obrać, pokroić w kostkę i ugorować z laską cynamonu i skórką z  limonki.



Gotować tak długo aż będzie miękka. Odcedzić i poczekać aż ostygnie, a następnie wrzucić dynie do blendera i zetrzeć na gładką masę. Dodać sok z limonki, cukier, cukier puder i cynamon, wszystko dokładnie wymieszać. 

Pianka cytrynowa


  • 4 białka 
  • 1 szklanka cukru 
  • skórka z jednej cytryny  
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i skórkę z cytryny. Wymieszać wszystko.



Blaszkę wyłożyć ciastem i podpiec je w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach .



Następnie na ciasto wylać nadzienie i piec ok 25 min w tej samej temperaturze.



Na koniec ułożyć pianę i zapiec w 200 stopniach ale jeżeli jest to możliwe to samą górę przez 10-15 min.



Smacznego :)


1 komentarz:

  1. no nieźle kobieto, ale ty się rozpędziłaś z tym gotowaniem, same pyszności. Z chęcią spróbowałabym ten placek dyniowy, bo do dyni się jakoś nie mogę przekonać.

    OdpowiedzUsuń