Czerwony, żółty, zielony i jego chrupiący przyjaciel
Danie na ok 4 porcje
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 szklanka wody
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 pomidor
- 4 ząbki czosnku
- 4 kawałki chleba żytniego
- przyprawy: sól, papryka, czosnek granulowany, oregano
Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie. Zalać go woda i dodać pokrojone 3 ząbki czosnku . Dodać łyżeczkę soli i drobno pokrojonego pomidora.
Wsypać resztę przypraw i znowu przykryć pokrywką, aby papryka szybciej zmiękła a kurczak przeszedł jej aromatem. Gotować ok 10 min, mieszając od czasu do czasu. Chlebek żytni można zostawić w całości ale ja swój przekroiłam żeby wyszły fajne trójkąty. Później włożyłam je do piekarnika i podpiekłam ,aby był chrupki. Kiedy był już odpowiedni natarłam tosty przekrojonym na pół ząbkiem czosnku ,aby chleb był delikatnie czosnkowy. Podałam go na samej górze żeby nie stracił chrupkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz