czwartek, 8 października 2015

Czerwony, żółty, zielony i jego chrupiący przyjaciel




Danie na ok 4 porcje

  • podwójna pierś z kurczaka                                                        
  • 1 szklanka wody
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kawałki chleba żytniego 
  • przyprawy: sól, papryka, czosnek granulowany, oregano


Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnie. Zalać go woda i dodać pokrojone 3 ząbki czosnku . Dodać łyżeczkę soli i drobno pokrojonego pomidora.




Całość dobrze wymieszać i przykryć pokrywką. Gotować ok 5 min i dodać paprykę pokrojoną w paski o średniej grubości.




Wsypać resztę przypraw i znowu przykryć pokrywką, aby papryka szybciej zmiękła a kurczak przeszedł jej aromatem. Gotować ok 10 min, mieszając od czasu do czasu. Chlebek żytni można zostawić w całości ale ja swój przekroiłam żeby wyszły fajne trójkąty. Później włożyłam je do piekarnika i podpiekłam ,aby był chrupki. Kiedy był już odpowiedni natarłam tosty przekrojonym na pół ząbkiem czosnku ,aby chleb był delikatnie czosnkowy. Podałam go na samej górze żeby nie stracił chrupkości.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz