wtorek, 20 października 2015

Szpinakowy rollercoaster na paprykowym risotto




  • 200g szpinaku mrożonego
  • 1 opakowanie sera feta 
  • podwójna pierś z kurczaka 
  • bułka tarta 
  • 2 jajka 
  • sól
  • pieprz 
  • czosnek 

  • ryż do risotto 
  • 2 papryki 
  • 1 l bulionu 


Kurczaka wyczyścić i porozcinać na cienkie plastry, można użyć młotka do rozbijania żeby filety były większe.



 Szpinak wrzucić na patelnię posypać solą ,aby puścił wodę i mogła ona wyparować. Następnie dodać do niego fetę, czosnek (może być granulowany lub świeży) i pieprz.



 Farsz ze szpinaku rozłożyć na filecie z kurczaka i zawinąć jak roladkę. Później mięso obtoczyć w jajku i bułce tartej. Powtórzyć wszystko z każdym filetem.



Pokroić paprykę na kawałki średniej wielkości i podsmażyć na patelni.



Jak się delikatnie zarumieni dodać ryżu i porządnie wymieszać. Całość zalać połową bulionu i przykryć. Kiedy ryż wchłonie cały bulion wlać jego drugą cześć i ponownie zamieszać.



Gotować na małym ogniu aż ryż będzie miękki.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz