Nadziani
- 4 papryki
- 500 g mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- 100 g kaszy jęczmiennej
- przyprawy : sól, pieprz, papryka słodka, curry
Na początku wstawić wodę, aby się zagotowała. Kiedy to się stanie wrzucić kaszę i ugotować. Następnie pokroić drobno cebulę i czosnek. Wrzucić na patelnie, posolić i lekko zarumienić.
Gdy cebula i czosnek będą już złote, można wrzucić mięso i zalać szklaną wody. Wsypać łyżeczkę soli i pieprzu, dusić ok 5 min pod przykryciem na małym ogniu.
Na patelnie, gdzie znajdują się wszystkie nasze składniki dodajemy pomidory, dokładnie mieszamy oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Pozwalamy, aby woda trochę odparowała a nasz farsz zrobił się gęstszy.
W tym czasie możemy przygotować papryki do nadziania. Odcinamy górną część papryki, aby powstały takie kapelusiki. Usuwamy wszystko ze środka (nasiona oraz całą biała część). Kiedy z farszu odparowała już prawie cała woda można się zabrać za nadziewanie.
Wstawiamy papryki do piekarnika na ok 30 min w 200 stopniach, ale trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Jak się zarumieniają za szybko zmniejszyć temperaturę.
Mmmmmm wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń